Certyfikat CC.IEES.T.90 Obsługa ruchu turystycznego na terenie Jury Krakowsko - Częstochowskiej potwierdza, że posiadacz:
- wykorzystuje wiedzę z zakresu geografii Jury Krakowsko - Częstochowskiej,
- dobiera usługi turystyczne do potrzeb klientów,
- planuje i organizuje czas wolny klientów,
- przestrzega zasad obsługi klienta,
- udziela informacji turystycznej,
- określa walory turystyczne, zagospodarowanie turystyczne i dostępność komunikacyjną na terenie Jury Krakowsko – Częstochowskiej,
- korzysta ze źródeł informacji geograficznej i turystycznej,
- współpracuje z uczestnikami rynku turystycznego,
- opracowuje materiały promocyjne, informatory i katalogi usług turystycznych,
- stosuje instrumenty marketingu w sprzedaży usług i imprez.
Certyfikat CC.IEES.TG.03 w powyższym zakresie potwierdza, że posiadacz:
· Wie jak przygotować surowce do produkcji wyrobów piekarskich;
· Zna zasady sporządzania półproduktów piekarskich;
· Zna zasady dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
· Wie jak przeprowadzić rozrost oraz wypiek pieczywa;
· Zna zasady obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Certyfikat CC.IEES.TG.04 Wytwarzanie produktów cukierniczych w powyższym zakresie potwierdza, że posiadacz:
- potrafi określić rodzaje wyrobów cukierniczych oraz sposoby ich sporządzania,
- posługuje się dokumentacją technologiczną oraz korzysta z receptur cukierniczych,
- planuje proces technologiczny produkcji wyrobów cukierniczych,
- dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów cukierniczych,
- dobiera maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy do produkcji wyrobów cukierniczych,
- sporządza półprodukty wyrobów cukierniczych i gotowe wyroby cukiernicze.
Certyfikat CC.IEES.G.001 Kurs profesjonalnego barmana potwierdza, że posiadacz:
- zna wymagania dotyczące wizerunku zawodowego barmana,
- organizuje bar,
- zna rodzaje napojów i sposoby ich przyrządzania,
- dobiera metody i techniki sporządzania napojów,
- sporządza napoje zgodnie z recepturami.
Certyfikat CC.IEES.G.12 Obsługa klientów oraz przygotowanie napojów w lokalach gastronomicznych potwierdza, że posiadacz:
- obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami,
- nakrywa stół zgodnie z zamówieniem gości,
- planuje czynności związane z obsługą gości,
- organizuje bar,
- zna rodzaje napojów i sposoby ich przyrządzania,
- dobiera metody i techniki sporządzania napojów,
- sporządza napoje zgodnie z recepturami.
Certyfikat CC.IEES.G.12.1 Wykonywanie usługi gastronomicznej potwierdza, że posiadacz:
- zna zasady obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych,
- potrafi wykonać obróbkę wstępną produktów,
- zna techniki i potrafi sporządzać dania podstawowe, dania główne i przekąski,
- potrafi wypiekać ciasta,
- potrafi przygotować desery i napoje,
- zna techniki wykonania potraw specjalistycznych,
- zna zasady BHP.
Certyfikat CC.IEES.G.18 Przygotowywanie kaw, napoi kawowych, kaw artystycznych potwierdza, że posiadacz:
- obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami,
- zna zasady przyrządzania kaw espresso, cappuccino, cafe late macchiato,
- zna wykorzystanie dodatków do kaw,
- zna techniki rysowania wzorów z ręki, sosem i szpikulcem,
- zna rodzaje napojów i sposoby ich przyrządzania,
- dobiera metody i techniki sporządzania napojów kawowych,
- sporządza napoje kawowe zgodnie z recepturami.
Certyfikat CC.IEES.G.42 Podstawowa obsługa klientów w lokalach gastronomicznych potwierdza, że posiadacz:
- zna wymagania dotyczące wizerunku zawodowego kelnera,
- rozróżnia stanowiska pracy i systemy obsługi kelnerskiej,
- obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami,
- nakrywa stół zgodnie z zamówieniem gości,
- planuje czynności związane z obsługą gości,
- ocenia jakość oraz estetykę potraw i napojów.
Certyfikat CC.IEES.K.01 Pomoc kuchenna potwierdza, że posiadacz:
- zna zasady przechowywania żywności,
- zna zasady BHP pracy w kuchni,
- zna zasady utrzymania czystości naczyń, sprzętu i pomieszczenia kuchennego,
- zna zasady obróbki jarzyn, mięs i ryb,
- zna wartości odżywcze pokarmów,
- zna zasady zabezpieczania surowców i wyrobów przed zepsuciem.
Egzamin prowadzący do zdobycia kwalifikacji CC.IEES w powyższym obszarze, składa się najczęściej części testowej i części praktycznej ( do 120 minut).
Część pierwsza jest przeprowadzana w formie testu pisemnego z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu albo z wykorzystaniem wydrukowanych arkuszy egzaminacyjnych i kart odpowiedzi.
Część druga jest przeprowadzana w formie zadania praktycznego.
Aby zdać egzamin potwierdzający kwalifikację, należy uzyskać:
z części pierwszej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania, oraz
z części drugiej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Koszt przeprowadzenia egzaminu ustalają instytucje egzaminujące uwzględniając opłatę systemową oraz koszty organizacji sesji. Opłata systemowa zawierająca koszty licencji, materiałów egzaminacyjnych, oceny oraz wydania certyfikatu wynosi 615 zł od osoby. Opłata jest wnoszona przed egzaminem i nie jest zwracana w przypadku negatywnego wyniku walidacji.